مراد از نایب امام علیه السلام کسی است که در زمان غیبت آن وجود مقدس, از طرف او سرپرستی جامعه شیعه را بر عهده دارد.نایبان به دو گروه تقسیم می شوند:
١.نایب خاص:فردی است که به طورمشخص ومعین ازطرف امام معرفی می شود.
٢.نایب عام:فردی است که به طور مشخص و معین از سوی امام معرفی نشده است؛ بلکه دارای صفات و ویژگی هایی است که یک نایب باید داشته باشد(این ویژگی ها,علاوه بر این که عقل بدان ها اشاره دارد, در روایات نیز به آن ها اشاره شده است).
منبع:کتاب افتاب مهر(پرسش ها و پاسخ های معنوی)
ویزگی نائبان عام چیه؟؟
کاش توضیح بیشتری میدادید!
با سلام در ادامه مطلب شما می توانید جواب سوالتان را دریافت نمایید.
خب انتهای مطالب بنویسید که ادامه دارد که بنده های خدا فکر نکنند ناقصه
اساسیترین و مهمترین ویژگی نایبان عام، جانشینی پیامبر و ائمهاطهار علیهمالسلام است؛ بدین معنا که چون نایب عام، قائم مقام امام است، پس خودبهخود، همه رسالتها و وظایف اجتماعی آنان به وی منتقل میشود.
اهم وظایف نایبان عام، عبارت است از:
۱٫ استخراج و استنباط احکام
۲. حافظ دین بودن فقیه، باید دین را از تحریف منحرفان حفظ کند و با پاسخ به شبهات، از نفوذ عقاید التقاطی و سستشدن احکام الهی، جلوگیری کند.
۳. ولایت و رهبری
حضرت امام عصر(عج) در زمان غیبت صغرا، دارای چهار نائب بود که به عنوان نوّاب خاصّ آن حضرت مشهور هستند و واسطه آن حضرت با مردم بودند؛ و هر وقت می خواستند می توانستند امام (عج) را زیارت کنند .
اما بعد از غیبت صغری و با شروع غیبت کبری، حضرت امام عصر(عج) با یک بیان کلی که فرمودند :
«و اما الحوادث الواقعة فارجعوا فیها إلی رواة حدیثنا فانهم حجتی علیکم و انا حجة الله علیهم »
یعنی ” اما وقایعی که رخ خواهد داد و مسائل مستحدثه، پس در مورد آنها به راویان احادیث ما رجوع کنید که آنان حجت من بر شما و من حجت خداوند بر آنان هستم. “
امروزه مسائل اجتماعی و سیاسی جامعه از طرف امام عصر(عج) به نائب عام او که ولی فقیه می باشد، واگذار شده است و نائب عام بودن به معنای ارتباط مستقیم داشتن با امام عصر(عج) نیست